Sunday, July 21, 2013

Baju raya color apa tahun ni?

Assalamualaikum.


Puasa, dah masuk 2 minggu. That means, raya dam dam dum bunyi mercun dah dekat! Tahun ni nak pakai baju raya apa? Color apa? Tema? Aiyo, wa sulah penin wo.



Dalam semua ahli family aku, akulah paling berkuasa. Decide tahun ni tema baju raya color apa. Ada yang nak merah, ada yang nak oren, ada yang nak color block (aku lah tu bhahahah). Semua nak contribute idea masing2. Bila aku suruh dorang decide, dorang suruh aku gak decide. Bila aku suggest (takdela block2 sangat, kang menyanyi boria kami), dorang nak ikut warna masing2. Aiyoyoyoo...capati mana capati?

Kalau boleh tahun ni aku nak baju raya yg simple, tp nampak glemer. Senang kata, UNIK la. 
Aku taknak la baju yg potongannya membuatkan aku susah untuk berjalan. Kain pun biar la lembut. Senang nak bergerak ganas. Ganas, means tolong buat kerja rumah time raya. Nak kena duduk dengan tamu, prepare food untuk dorang, basuh pinggan. Jalan sini jalan sana. Plus, nak solat pun susah kalau kain tak stretchable ni. 

Fikir punya fikir....aku masih belum dapat jawapan. Apa yang aku tau, aku buat macam biasa. Seperti tahun2 lepas, aku jahit baju raya sendiri. *Sendiri lah sangattt...padahal aku jahit 40%, umi jahit 60%*. Senang jahit sendiri ni. 1st advantage, kita yg design sendiri. Suka hati lah nak potong macam gitu atau macam gini, siap. Magic tak? 

Macam Cinderella, guna magic je. Terus siap. 

Siap menghelit lagi baju tu.
*Menghelit means bersinaq2 baq hanggg*


2nd, costnya yang murah. Nak murah kena beli kain murah la, kalau beli yang mahal...mana datangnye murah tu? Tak gitu? 3rd and last, baju aku mesti unik! Aku gerenti there's no one yang akan pakai sama dengan aku. Hah, impossible lagi perasan! :p

Lantak la nak tema apa pun. Janji baju aku siap dulu. Wahahahaha...gila jual ikan?! Alaaaaa..aku perempuan. Macam2 color boleh pakai. Jadi untuk menyenangkan proses pemilihan warna baju raya nak dekat2 time raya nanti, aku decide aku akan buat jubah yg colornya pastel, sesuai untuk digabungkan dengan apa2 color je. Aku buat dulu. Nanti dorang decide, barula aku beli shawl. Incase dorang still tak boleh beralah, sorang nak merah, sorang nak kuning, sorang nak oren, sorang nak biru? Apa susah, aku beli kain plain semua color tu, aku pakai shawl berlapis2. Biar semua color ada. Ala2 fareeda gitu. 

*Buat masa ni, aku ada kain color peach pink2 je. Boleh la kot kan???

p/s: Harap2 dorang decide cepat, takut aku pengsan pulak nanti sebab shawl tebal berlapis2. Erk!




                        


Post a Comment